28/01/2018

Ciekawostki

Czym jest Kuchnia Molekularna?

Czym jest Kuchnia Molekularna?

Czym jest Kuchnia Molekularna?: Kuchnia Modernistyczna potocznie została nazwana Kuchnią Molekularną. Jest to nowoczesne, zdrowe oraz zaskakujące podejście do gastronomii. Kuchnia Molekularna bazuje tylko i wyłącznie na naturalnych produktach oraz procesach występujących w przyrodzie.

Kuchnia Molekularna bazuje na procesach i produktach występujących od dziesiątek, setek czy też tysięcy lat. Podstawową techniką jest zmiana tekstur produktów używanych w daniach, deserach czy też drinkach. Podstawowe zmiany tekstur, które można uzyskać z niemal dowolnego produktu to: żelifikacja, sferyfikacja, piany, liofilizacja, powietrza, zagęszczanie, sous vide, crio kuchnia (ciekły azot, suchy lód), infuzje, etc.

Początki kuchni molekularnej.

Ciężko jest określić konkretną datę początku Kuchni Molekularnej pomimo tego, że niektórzy próbują nadać jej konkretną datę. Aby zobrazować obszerność tematu trzeba sobie uświadomić, że takie podstawowe techniki i produkty używane w kuchni modernistycznej były używane już w: Agar – XV wiek – Japonia, ciekły azot – skroplony po raz pierwszy na Uniwersytecie Jagielońskim w 1883 roku, sous vide – wynaleziony w 1799 roku, liofilizacja – wynaleziona i wykorzystywana w pierwszej połowie XX wieku, pierwsza restauracja wykorzystująca sous vide – 1970 rok etc.

Atutem kuchni molekularnej jest fakt iż w trakcie przygotowania dań wg jej zasad nie ‚zagłuszamy’ naturalnego smaku danego produktu. Kawior żelowy lub sferyczny przygotowany z marchewki smakuje jak… marchewka, piana z jajecznicy smakuje jak jajecznica, a lody z wędzonego boczku smakują jak boczek.

Kuchnia Molekularna pozwala każdy, ‚zwykły’ produkt zamienić w coś ‚wow’. Rzodkiewka, może zamienić się w fluorescencyjną babeczkę świecącą na jaskrawożółty kolor przy świetle uv, a oliwa z oliwek zamienia się w jadalne kamienie.

Czy kuchnia molekularna wyprze tradycyjną kuchnię?

To pytanie zadaje sobie chyba każdy. Kuchnia Molekularna nigdy nie wyprze w 100% tradycyjnej kuchni. Kuchnia molekularna jest doskonałym dodatkiem, oraz doskonałym uzupełnieniem np. tradycyjnego steka sferycznym balonem, który wewnątrz ukrywa w sobie sos z czerwonego wina który po przebiciu nożem rozlewa sos na całe mięso.

Udostępnij: