22/11/2019

Ciekawostki

Drinki molekularne – o co w nich chodzi?

Kuchnia molekularna ma wiele odsłon i oblicz. Nie ogranicza się tylko do jedzenia, ale także do napojów czy drinków. Dzięki wprowadzeniu procesów molekularnych do barmaństwa, ta sztuka wzniosła się na zupełnie nowy poziom. Już nie musimy ograniczać się do znanych i od lat używanych przepisów. Jeśli posiadamy wiedzę, umiejętności i sprzęt, możemy z powodzeniem miksować prawdziwie ekscytujące dzieła sztuki – drinki molekularne.

Drinki molekularne

Czym są drinki molekularne?

Tradycyjna miksologia to sztuka miksowania koktajli i drinków. Można w niej bazować na tradycyjnych przepisach lub dać upust swojej wyobraźni. Dzięki wiedzy na temat alkoholi, likierów i pozostałych składników, możemy tworzyć drinki, które zachwycą. Każdy znajdzie tu coś dla siebie. Jeśli wolisz prostotę wybierz nieskomplikowane koktajle, bazujące na niewielu składnikach. Ci, którzy preferują bardziej rozbudowane kompozycje, będą zadowoleni, wystarczy połączyć kilka alkoholi, różnego rodzaju dodatki i smakowe wariacje. Dobry barman stworzy odpowiedni koktajl, wiedząc, jakie smaki preferuje jego gość, na jaki trunek ma ochotę, czego nie lubi.

Podobnie sprawa wygląda z drinkami molekularnymi. Dodając do tradycyjnych technik możliwości kuchni molekularnej, osiągamy niepowtarzalny efekt.

Drinki molekularne

Czego potrzebujesz do tworzenia drinków molekularnych?

Przede wszystkim składników: alkoholi, owoców, topów (czyli wypełniaczy: soków, wody, napojów gazowanych itp.), owoców, lodu… To są absolutne podstawy. Jednak poza tym, będziesz musiał uzbroić się w sprzęt i składniki wykorzystywane w gastronomii molekularnej:

  1. opalarka gazowa,
  2. vacuum (maszyna do przygotowywania potraw lub składników, dzięki której możemy odessać powietrze z opakowania),
  3. agar (wyciąg z alg, dzięki któremu możemy zamienić składniki płynne w galaretkę),
  4. alginian sodowy i chlorek wapnia (dzięki nim możesz stworzyć z np. ulubionego alkoholu ciekawie wyglądające kuleczki, przypominające kawior),
  5. ciekły azot.

Jak widać, żeby stworzyć bar molekularny z prawdziwego zdarzenia i serwować drinki molekularne zachwyconym gościom, trzeba dysponować całkiem sporym arsenałem narzędzi. Jeżeli czujesz, że Cię to przerosło, spokojnie, w The Food możemy Ci pomóc w organizacji molekularnego drink baru.

Drink molekularny

Techniki wykorzystywane w miksologii molekularnej

Poza sprzętem i składnikami, możesz skorzystać z konkretnych technik. Dzięki połączeniu fizyki i chemii drinki molekularne to nie tylko pyszny smak, ale przede wszystkim efektowna forma. Każdemu kiedyś nudzi się jego ukochana Pina Colada czy Tom Collins. Jeżeli jednak zaserwujesz taki koktajl w formie galaretki, z pewnością zyskasz uznanie! 

Do przygotowywania drinków molekularnych możesz wykorzystać następujące techniki:

  • Sferyfikacja

Polega na zmianie struktury z płynnej w postać kuleczek, niewielkich jak kawior albo większych, jak np. żółtko jajka. 

  • Suspensja

Zagęszczenie płynnych substancji.

  • Emulsyfikacja

Zmiana płynnej substancji w pianę.

Dzięki wiedzy na temat procesów fizycznych i chemicznych można zmieniać klasyczny napój w coś wyjątkowego. Spójrz na nasze zdjęcia i sprawdź, jak pięknie może wyglądać Twój koktajl!

Przepisy na drinki molekularne

Chcesz dowiedzieć się dokładnie, co ciekawego możesz stworzyć? Przedstawiamy nasze najpopularniejsze drinki molekularne, które zawsze cieszą się dużą popularnością!

  • whisky z gazem rozweselającym 

Na szczęście syfony wracają do łask i kuchnia molekularna ma dla nich wiele zastosowań. Między innymi przy pomocy syfonu możemy przygotować whisky z redukcją soku pomarańczowego która jest napowietrzona podtlenkiem azotu a więc gazem rozweselającym. Drink taki jest bardzo ciekawą propozycją również dla osób nie lubiących whisky. Bardzo często podczas naszych pokazów tym drinkiem jesteśmy w stanie przekonać do whisky osoby które tego alkoholu nie lubią.

  • sorbet na ciekłym azocie 

Puree ze świeżych owoców łączymy z dowolnym alkoholem, może to być wódka, whisky, czerwone wino, rum lub gin. W zależności od charakteru wydarzenia oraz założeń klienta pozycję tę jesteśmy w stanie dopasować kolorystycznie oraz smakowo do konkretnych założeń. Puree z ananasa idealnie łączy się z pomarańczą, goździkami i whisky. Genialnym sorbetem jest również połączenie czerwonego wina, pomarańczy i imbiru. Wszystkie te połączenia smakowe schładzamy na ciekłym azocie, a więc w temperaturze -196st C do temperatury ok -10st C i z puree owocowego tworzymy sorbet z alkoholem lub bez!

  • drink in fog 

Dymiący drink na suchym lodzie jest bardzo widowiskową pozycją. Suchy lód, a więc dwutlenek węgla w postaci stałej który ma temperaturę -78st C sprawia, iż ze szklanki wydobywa się widowiskowy dym. Drinki na suchym lodzie mogą być serwowane w dowolnym kolorze, smaku lub wielkości. Jest to jeden z najbardziej popularnych drinków z portfolio baru molekularnego. Bardzo istotnym elementem są kwestie bezpieczeństwa, aby tego typu drinki spożywały tylko osoby dorosłe ze względu na znajdujący się wewnątrz suchy lód.

Drinki molekularne

Jeżeli szukasz pomysłu na wprowadzenie unikalnych doświadczeń dla Twoich gości oraz sposobu na uświetnienie swojej imprezy, skontaktuj się z nami! Pomożemy Ci przygotować drink bar na wesele, a także zorganizujemy pokazy kuchni molekularnej.

Udostępnij: